I když si řada lidí myslí, že hranolky byly vynalezeny ve Francii, není to pravda, tento pokrm je totiž pravděpodobně belgickou chloubou. Kromě toho, že hranolky jsou patrně belgickým vynálezem, jsou belgické hranolky také mnohem poctivější. Jsou nakrájené na silnější proužky, jsou vláčnější a většina lidí se shoduje na tom, že i chutnější. Pojďte si přečíst více!
Jak tedy hranolky vůbec vznikly? Říká se, že vznikly na jihu Belgie na konci 17. století. Belgičané byli zvyklí smažit malé rybičky, které chytali v řece Máze. Jednu zimu však řeka zamrzla a někoho tak napadlo nahradit rybičky bramborami, kterých byl dostatek. A hranolky tak byly na světě. V belgických Bruggách dokonce můžete najít muzeum, které se zabývá právě historií hranolek. Jeho návštěvu si ale pořádně rozmyslete, protože podle jeho recenzí se o žádný zázrak nejedná.
V Brugách najdete také vynikající Potatoe Bar s nejlepšími belgickými hranolkama. Nabízejí zde pouze belgické hranolky a ty jsou opravdu vyladěné. Vyberte si velikost porce hranolků, vyberte si posypku (sýr, slanina, cibulka), omáčku třeba sýrovou nebo s hovězím a třeba ještě omáčku extra k hranolkům.
Okolo historie hranolek však koluje mnoho dohadů. K jejich vynalezení se hlásí například i Francouzi, Španělé nebo Britové. Nelze tak úplně stoprocentně říci, kde hranolky vznikly. Ale jednu věc říci lze – belgické hranolky jsou opravdovou pochoutkou.
Belgické hranolky jsou od těch klasických odlišné a to především díky jejich přípravě. Jak taková příprava vypadá? V prvé řadě je potřeba zvolit správnou odrůdu brambor. Často se používá odrůda zvaná “Bintje”. Pak přichází oloupání brambor a jejich nakrájení na silnější proužky. Zajímavou fází je smažení, protože na rozdíl od klasických hranolek se ty belgické nesmaží pouze jednou, ale na dvakrát. Některé podniky je smaží pouze v rostlinném oleji. Některé ho ale kombinují s živočišným tukem, často se sádlem. Receptů na “pravé belgické hranolky” existuje celá řada.
Hranolky se v Belgii prodávají většinou ve speciálních stáncích nazývaných Friteries nebo Frituurs. V těchto stáncích si můžete objednat porce různých velikostí, které obdržíte většinou v papírovém kornoutu. Hranolky si pak můžete nechat polít jedním z několika druhů omáček. Příkladem může být andaluská omáčka, která se připravuje v různých variantách, jejím základem však bývá majonéza a rajčatový protlak. Můžete však vsadit i na klasiku a dopřát si hranolky s kečupem nebo majonézou.
ZAJÍMAVOST: Belgičan zkonzumuje průměrně 75 kilogramů hranolek ročně. Pro porovnání – průměrný Američan zkonzumuje „pouhých“ 50 kilogramů hranolek za rok.
Belgické hranolky si před nedávnem vzala do hledáčku Evropská unie. Ta tvrdí, že při jejich přípravě vzniká rakovinotvorný akrymalid. Evropská komise proto navrhuje, že by brambory měly být před prvním smažením povařeny, aby se omezil vznik akrymalidu. To však logicky může zapříčinit změnu tradiční chuti.